Trendy

Sztucznie słodzone napoje prowadzą do Alzheimera?

Kogut domowy jako cukrzyk uwielbiał colę ;-) oczywiście dietetyczną, light, zero. No bo zamiast cukru miała słodzik, który glikemii nie podbijał. Uwielbiał, ale już jej tak nie lubi. Sprawdź czemu.

Według naukowców z Bostonu spożywanie bezalkoholowych napojów bez cukru lub o niskiej zawartości może znacznie zwiększać ryzyko udaru, demencji lub choroby Alzheimera.

Na czym polegało badanie?

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie American Heart Association, „Stroke”.

Jak napisano, picie co najmniej jednego sztucznie słodzonego napoju dziennie prawie trzykrotnie zwiększało ryzyko wyżej wymienionych chorób, niż w przypadku picia takich napojów raz w tygodniu lub rzadziej.

W analizie uwzględniono wiek, płeć, wykształcenie, szybkość metabolizmu, jakość diety.

Naukowcy, w ramach długookresowego projektu badań medycznych w USA, Framingham Heart Study wzięli pod lupę dane 4300 pacjentów.

Co ciekawe, wcześniejsze tego typu badania nie wykazywały związków pomiędzy spożywaniem słodkich napojów a zwiększonym ryzykiem demencji czy udaru.

Autorzy najnowszego badania zwracają jednak uwagę, że było ono jedynie obserwacyjne, opierało się na kwestionariuszach pacjentów, którzy rejestrowali swoje nawyki żywieniowe.

Badanie nie udowadnia związku przyczynowo-skutkowego między spożyciem „dietetycznych” słodkich napojów a wspomnianymi chorobami.

Jeden z autorów badania, Matthew Pase z Boston University School of Medicine tłumaczy jednak, że mimo braku tych dowodów, pozorny związek niewątpliwie istnieje, a wynik zachęca do kolejnych badań na ten temat.

Kogut domowy wylewa sztucznie słodzone napoje do zlewu i zaczyna żyć z głową, bo Alzheimer to nie jest raczej ta choroba, którą chciałbym dołączyć do mojej cukrzycy.

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button