Tata co gotuje
Trendy

Sorbety, które pokochają twoje dzieciaki

Kogut domowy i jego przepis na pyszne i zdrowe sorbety

Sorbety to najzdrowsze lody, można je śmiało zajadać nawet podczas pobytu na diecie.

Świetnie gaszą pragnienie i pomagają walczyć z upałem, a do tego doskonale smakują.

Co ciekawe, taki sorbet z truskawek, malin czy mango można zrobić błyskawicznie.

Dzieci uwielbiają sorbety, więc z całą pewnością zostaniesz bohaterem w swoim domu.

Kogut domowy ma 3 propozycje na pyszny sorbet, ale prawda jest taka, że na ich podstawie możesz zrobić dowolny sorbet.

W większości przypadków wystarczy po prostu zmienić owoce na inne i już.

Zatem do roboty.

Jeśli truskawki to tylko nasze krajowe, prawda? Fot. Pixabay

Sorbet truskawkowy

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub po prostu białego cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • truskawki umyj, oberwij szypułki i pokrój na ćwiartki
  • wrzuć truskawki do pojemnika w którym będziesz blendował/a
  • zalej je sokiem z cytryny i posyp cukrem lub zamiennikiem
  • poczekaj aż owoce puszczą sok
  • wstaw całość do zamrażalnika na 2 godziny
  • po dwóch godzinach wyjmij i zmiksuj na gładką masę, a następnie ponownie włóż do zamrażalnika na kilka godzin, w pojemniczkach w których później podasz sorbet
Arbuzy, kto ich nie lubi? Fot. Pixabay

Sorbet z arbuza

Składniki:

  • średni arbuz – 1,5 – 2 kg
  • 3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub po prostu białego cukru
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • do garnka wsyp cukier lub zamiennik, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do połączenia się składników
  • po lekkim zgęstnieniu odstaw do ostudzenia
  • z miąższu arbuza usuń pestki i pokrój na małe kawałki
  • zblenduj miąższ z sokiem z cytryny i syropem cukrowym
  • w pojemniku w którym blendowałeś włóż do zamrażalnika
  • przez około 3 godziny pilnuj, żeby nie zrobiły ci się kryształki lodu, jak? po prostu wyjmuj co 30 minut i miksuj blenderem
  • po 3 godzinach umieść we właściwym naczyniu i zostaw na 6 godzin w zamrażalniku
Mango gotowe do blendowania. Fot. Pixabay

Sorbet z mango

Składniki:

  • 2 sztuki dużych i soczystych mango
  • 3 łyżki erytrolu, ksylitolu lub po prostu białego cukru
  • 125 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

lub na skróty:

Sposób przygotowania:

  • w przypadku drogi tradycyjnej – najpierw umyj i wytrzyj do sucha mango, miąższ pokrój w kostkę jeżeli korzystasz z pulpy z mango to przejdź do kolejnego punktu

Obieranie mango to wyzwanie, sprawdź poniżej jak to zrobić dobrze!

Jak obrać mango

Obrane? to jedziemy dalej

  • miąższ z mango zmiksuj na gładką masę
  • do rondelka wlej 125 ml wody, dodaj cukier lub zamiennik i sok z cytryny, zagotuj
  • gotuj na małym ogniu około 15 minut
  • dodaj zblendowane mango, zamieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika i przestudź
  • w przypadku drogi na skróty – zagotuj w garnku pulpę z wodą i sokiem z cytryny (tutaj nie dodajemy cukru, bo pulpa jest wystarczająco słodka)
  • masę przełóż do pojemnika np. większego słoika i wsadź do zamrażalnika
  • przez około 3 godziny pilnuj lodów (mieszaj raz na 30 minut łyżką)
  • po ostatnim mieszaniu odstaw jeszcze na 3 godziny i gotowe
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button