Shakshuka

Kogut domowy i jego przepis na Shakshukę

W kuchni hiszpańskiej jestem tak samo mocno zakochany co w kuchni włoskiej.

Po shakshukę sięgnąłem jednak dosyć późno w swoich kulinarnych podróżach, a wszystko za sprawą diety od Nutri Room.

Można ją w zasadzie zrobić na dziesiątki sposobów i uwierzcie mi, że każdy będzie naprawdę świetny.

Dorzucić też możesz do niej tak naprawdę wszystko. Czasami się śmieję, że to taka Paella śniadaniowa.

Jeśli masz już w takim razie dość jajecznicy i jajek sadzonych to koniecznie sprawdź ten przepis kuchni hiszpańskiej. Jest fenomenalny.

No i teraz ciekawostka, bo tak naprawdę Shakshuka to danie z Jemenu albo Tunezji i w oryginale składa się z pomidorów, jajek, papryki i cebuli + przypraw.

No ale przecież nikt nie zabrania zrobić jej po swojemu, więc zostaw bazę – jajka, pomidory, a dalej dorzuć to co lubisz.

Pomidory na gałązce. Fot. Pixabay

Shakshuka składniki

Shakshuka sposób przygotowania:

Sprawdź też: Chipsy z jarmużu(Otworzy się w nowej zakładce)

Exit mobile version