Tata co gotuje
Trendy

Shakshuka

Kogut domowy i jego przepis na Shakshukę

W kuchni hiszpańskiej jestem tak samo mocno zakochany co w kuchni włoskiej.

Po shakshukę sięgnąłem jednak dosyć późno w swoich kulinarnych podróżach, a wszystko za sprawą diety od Nutri Room.

Można ją w zasadzie zrobić na dziesiątki sposobów i uwierzcie mi, że każdy będzie naprawdę świetny.

Dorzucić też możesz do niej tak naprawdę wszystko. Czasami się śmieję, że to taka Paella śniadaniowa.

Jeśli masz już w takim razie dość jajecznicy i jajek sadzonych to koniecznie sprawdź ten przepis kuchni hiszpańskiej. Jest fenomenalny.

No i teraz ciekawostka, bo tak naprawdę Shakshuka to danie z Jemenu albo Tunezji i w oryginale składa się z pomidorów, jajek, papryki i cebuli + przypraw.

No ale przecież nikt nie zabrania zrobić jej po swojemu, więc zostaw bazę – jajka, pomidory, a dalej dorzuć to co lubisz.

Pomidory na gałązce. Kogut domowy
Pomidory na gałązce. Fot. Pixabay

Shakshuka składniki

  • 2 jajka
  • 1 puszka pomidorów lub passata (w sezonie możesz użyć pomidorów z warzywniaka)
  • po 1/3 papryki zielonej, żółtej i czerwonej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szynka parmeńska lub inny dowolny kawał mięcha (na diecie odpuść ten punkt 😉 )
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy do smaku – słodka papryka (u mnie wędzona), kumin, pieprz
  • świeże liście kolendry (no chyba, że ktoś ich nie lubi)

Shakshuka sposób przygotowania:

  • cebulę i czosnek drobno posiekaj
  • paprykę pokrój w drobną kostkę
  • na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z cebulą
  • podsmażaj do momentu kiedy papryka będzie miękka
  • dodaj szynkę lub inną wędlinę i jeszcze chwilę podsmaż
  • na całość wylej pomidory lub passatę (jeśli użyłeś świeżych to pokrój je w drobną kostkę)
  • doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę, aż woda odparuje z potrawy
  • zrób w sosie dwa wgłębienia i wbij jajka
  • no i tutaj mamy dwie opcje – smaż całość dalej pod przykrywką, aż jajka się zetną lub w piekarniku – około 10 minut w 180 stopniach C. (zanim włożysz do piekarnika patelnię – sprawdź jaką ma rączkę, ta z plastikową nie będzie dobrym pomysłem 😉 )
  • na koniec dopraw przyprawami i posyp kolendrą

Sprawdź też: Chipsy z jarmużu(Otworzy się w nowej zakładce)

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button