
Kogut domowy i jego przepis na pyszne wafle czekoladowe
Wafle te poznałem, kiedy pracowałem przy produkcjach telewizyjnych w Krakowie.
Może inaczej, znałem jego smak, zawsze robił go mój tata.
Ale u mnie w domu to zawsze był wafel czekoladowy, przekładaniec albo andrut.
Tata jak dziecko, uczy się całe życie. Dlatego warto zaglądać w każdy zakamarek.
Składniki na pischingera od Koguta domowego:
- paczka wafli
- 2 jajka
- gorzka czekolada – 200 g (najlepiej powyżej 70% kakao)
- masło – 200 g masła
- cukier drobno mielony – 100 g
- ziarenka z 2 lasek wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- orzechy – 200 g (ja używam włoskich)
Sposób przygotowania:
- rozpuść czekoladę – pokrusz ją i umieść w szklanej lub metalowej misce, miskę połóż na garnku z wodą i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia, w międzyczasie dodaj łyżkę masła
- miskę odłóż do ostudzenia
- w drugiej misce umieść pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksuj
- w trzeciej misce oddziel żółtka od białek, wsyp cukier i ubij na kogel mogel, dodaj ubite masło i zmiksuj
- do powyższej mieszanki dodaj wanilię i czekoladę, zmiksuj
- dodaj posiekane orzechy, wymieszaj
- smaruj wafle, na końcu przykryj papierem do pieczenia i przyłóż czymś ciężkim, np. książkami
- odstaw na kilka godzin, o ile dasz radę wytrzymać ;-) smacznego
Sprawdź także: