Tata co gotuje
Trendy

Pischinger

Kogut domowy i jego przepis na pyszne wafle czekoladowe

Wafle te poznałem, kiedy pracowałem przy produkcjach telewizyjnych w Krakowie.

Może inaczej, znałem jego smak, zawsze robił go mój tata.

Ale u mnie w domu to zawsze był wafel czekoladowy, przekładaniec albo andrut.

Tata jak dziecko, uczy się całe życie. Dlatego warto zaglądać w każdy zakamarek.

czekolada gorzka w kostkach - kogut domowy
Czym bardziej gorzka czekolada, tym lepszy Pischinger. Fot. Adobe stock

Składniki na pischingera od Koguta domowego:

  • paczka wafli
  • 2 jajka
  • gorzka czekolada – 200 g (najlepiej powyżej 70% kakao)
  • masło – 200 g masła
  • cukier drobno mielony – 100 g
  • ziarenka z 2 lasek wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • orzechy – 200 g (ja używam włoskich)

Sposób przygotowania:

  • rozpuść czekoladę – pokrusz ją i umieść w szklanej lub metalowej misce, miskę połóż na garnku z wodą i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia, w międzyczasie dodaj łyżkę masła
  • miskę odłóż do ostudzenia
  • w drugiej misce umieść pokrojone na mniejsze kawałki masło i zmiksuj
  • w trzeciej misce oddziel żółtka od białek, wsyp cukier i ubij na kogel mogel, dodaj ubite masło i zmiksuj
  • do powyższej mieszanki dodaj wanilię i czekoladę, zmiksuj
  • dodaj posiekane orzechy, wymieszaj
  • smaruj wafle, na końcu przykryj papierem do pieczenia i przyłóż czymś ciężkim, np. książkami
  • odstaw na kilka godzin, o ile dasz radę wytrzymać 😉 smacznego
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button