Trendy

Pierniczki świąteczne

Jak zrobić pyszne pierniczki. Przepis od Koguta Domowego na idealne pierniki

Jak zrobić pyszne pierniki z dzieciakami? Nie jest to takie skomplikowane i nie musisz używać do tego ciasta z pudełka. Kogut domowy wie jak zrobić pierniki świąteczne.

Moje dzieci uwielbiają przygotowywać pierniki. Samo ciasto może ich tak nie jara, ale dekorowanie to już zajęcie na długie minuty.

Lukier, posypka i inne cuda to jest to, co tygrysy lubią najbardziej.

Minusem takiej zabawy w kuchni jest to, że będziesz tato miał później sporo sprzątania, a dzieci pochłoną tonę cukru, no ale raz na jakiś czas chyba można tak zaszaleć?

Moi synowie przy produkcji pierniczków świątecznych muszą najpierw przetestować składniki.

Czasami zastanawiam się, czy zostanie chociaż kilka smakołyków do dekoracji, czy zjedzą wszystko zanim zdążę wyjąć pierniki.

Oczywiście, jeżeli z jakiegoś powodu ograniczacie cukier, to można nie dodawać tych wszystkich słodkości, posypek, polew itp… bo same kształty ciasteczek to już fajna zabawa.

Jeśli dodamy jeszcze do tego ulubione kształty twoich dzieci np. dinozaur albo ludzik lego to sukces gwarantowany. Kogut domowy sprawdził to u siebie.

To idealny przepis na dobrą zabawę.

Sprawdź tylko tato, czy twoje dziecko nie ma uczulenia na pierniki, bo w przyprawach do tych ciastek są silne alergeny na które twoje dziecko może zareagować.

Świąteczny ludzik piernikowy - kogut domowy
Świąteczny ludzik piernikowy – Kogut domowy

Składniki na ciasteczka:

  • mąka – 2 szklanki
  • mleko – 1/4 szklanki
  • miód naturalny – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • cukier puder – 200 g
  • jajko – 1 sztuka
  • przyprawa do pierników – 20 gram
  • soda oczyszczona – 1,5 łyżeczki
  • sól – szczypta
  • do dekoracji – lukier, polewa i cukrowe wzorki

Sposób przygotowania:

  • do miski wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną i sól, robimy wgłębienie w środku
  • do wgłębienia wlewamy ciepły miód (podgrzej trochę wcześniej, szczególnie jak był gęsty)
  • mieszamy wszystkie składniki, dolewając stopniowo po 1 łyżce mleka
  • wyrabiamy ciasto około 10 – 15 minut
  • ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkujemy na grubość około pół centymetra i wycinamy wzorki foremkami
  • piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra – dół)
  • wycięte pierniczki układamy w odstępie od siebie, na papierze do pieczenia, albo natłuszczonej blaszce
  • wkładamy ciasteczka i pieczemy 10-15 minut
  • studzimy i dekorujemy
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button