Kogut domowy i jego przepis na wspaniały obiad
Tato! Ten pomysł na obiad odkryłem stosunkowo niedawno, a już gościł u mnie na stole kilka razy.
Robię go zarówno z pesto bazyliowym, jak i z pomidorowym, w każdej z tych wersji ten smak to petarda.
Dlatego tato, jeśli chcesz zaskoczyć swoją partnerkę, to już teraz bierz się do roboty.
Ten obiad robi się naprawdę błyskawicznie, a smakuje obłędnie. No i co najważniejsze, zrobi go każdy tata, nawet bez zdolności kulinarnych.
Kogut domowy jednak doskonale wie i mówi o tym od dawna, że to mężczyźni są lepszymi kucharzami.
No to do roboty.
Składniki na Łososia w pesto bazyliowym od Koguta domowego:
- łosoś filet – 200 g
- pesto bazyliowe (lub pomidorowe) – 5-6 łyżeczek
- masło – 1 łyżka
- oliwa – 1 łyżka
- słodka papryka (ja dodaję wędzonej) – pół łyżeczki
- tymianek – pół łyżeczki
- śmietanka 30% – 125 ml
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- łososia przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, odłóż na chwilę (kupiłeś zamrożonego? odmroź go w lodówce)
- na patelni rozgrzej oliwę i masło
- połóż łososia i smaż po 1-2 minuty z każdej strony
- dorzuć pesto i za chwilę dodaj śmietankę, wymieszaj
- dodaj paprykę w proszku, zamieszaj
- gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas przewracając rybę na drugą stronę, polewaj łososia sosem
- gotowe, podawaj z ryżem i szpinakiem, wtedy smakuje najlepiej 😉
Sprawdź także: