Tata co gotuje
Trendy

Łosoś w pesto bazyliowym

Kogut domowy i jego przepis na wspaniały obiad

Tato! Ten pomysł na obiad odkryłem stosunkowo niedawno, a już gościł u mnie na stole kilka razy.

Robię go zarówno z pesto bazyliowym, jak i z pomidorowym, w każdej z tych wersji ten smak to petarda.

Dlatego tato, jeśli chcesz zaskoczyć swoją partnerkę, to już teraz bierz się do roboty.

Ten obiad robi się naprawdę błyskawicznie, a smakuje obłędnie. No i co najważniejsze, zrobi go każdy tata, nawet bez zdolności kulinarnych.

Kogut domowy jednak doskonale wie i mówi o tym od dawna, że to mężczyźni są lepszymi kucharzami.

No to do roboty.

Filet z łososia norweskiego. Kogut domowy. Fot. Pixabay
Filet z łososia norweskiego. Kogut domowy. Fot. Pixabay

Składniki na Łososia w pesto bazyliowym od Koguta domowego:

  • łosoś filet – 200 g
  • pesto bazyliowe (lub pomidorowe) – 5-6 łyżeczek
  • masło – 1 łyżka
  • oliwa – 1 łyżka
  • słodka papryka (ja dodaję wędzonej) – pół łyżeczki
  • tymianek – pół łyżeczki
  • śmietanka 30% – 125 ml
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • łososia przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, odłóż na chwilę (kupiłeś zamrożonego? odmroź go w lodówce)
  • na patelni rozgrzej oliwę i masło
  • połóż łososia i smaż po 1-2 minuty z każdej strony
  • dorzuć pesto i za chwilę dodaj śmietankę, wymieszaj
  • dodaj paprykę w proszku, zamieszaj
  • gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas przewracając rybę na drugą stronę, polewaj łososia sosem
  • gotowe, podawaj z ryżem i szpinakiem, wtedy smakuje najlepiej 😉

Sprawdź także:

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button