Kogut domowy i jego przepis na pyszne kuleczki kokosowe
Tata może rzadziej, ale każda mama na pewno uwielbia popularne Rafaello, a dzieci to mogłyby zjeść od razu całą paczkę.
Dlatego warto te małe słodkie kuleczki wykonać samemu w swoim domu.
Jest tutaj kilka zalet:
- ciekawie spędzony czas z dzieckiem
- wiesz z czego je zrobiłeś
- możesz wyregulować zawartość cukru
Kogut domowy jest zwolennikiem wykonywania samemu tych wszystkich potraw, które możesz samemu przyrządzić w domu.
Ma to same zalety i czasami tylko jeden minus – czas, ale jako tata docenisz każdą minutę w kuchni, pod warunkiem, że zagonisz dzieci do pomocy.
Czasami robimy z chłopakami wersję czekoladową, wówczas dodajemy jeszcze 2-3 łyżki kakao.
Zamiast na końcu obtaczać w wiórkach kokosowych, to obtaczamy je w kakao.
Pamiętaj Tato, że w kuchni możesz być bohaterem, więc zostań nim już teraz. Dzieci uwielbiają się brudzić mąką, ciastem itp…
Składniki na kuleczki kokosowe od Koguta domowego:
- masło – 100 g (wyjmij wcześniej z lodówki)
- jajko – 1 sztuka
- wiórki kokosowe – 100g
- cukier puder, około 1/2 szklanki (ja używam ksylitolu lub erytrytolu)
- herbatniki – 100 g
- migdały obrane – 40 g
Sposób przygotowania:
- masło umieść w misce i miksuj przez 2 – 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach
- ciągle miksując powoli dodawaj cukier puder, miksuj przez około 2 – 3 minuty do uzyskania kremowej masy
- zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj jajko, mieszaj do połączenia się składników
- dodaj do gotowej masy około 70-80 g wiórków kokosowych
- wstaw całość na godzinę do lodówki
- po godzinie wyjmij masę z lodówki i wymieszaj łyżką z pokruszonymi herbatnikami
- z gotowego ciasta formuj małe kuleczki, w środku umieszczając migdał
- obtocz kuleczki w wiórkach kokosowych
- wstaw kuleczki do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Sprawdź także: