Tata co gotuje

Krem czekoladowo-orzechowy

Krem czekoladowy, czyli domowa nutella – przepis

Kogut Domowy jest ostatnim z tych, którzy pierwsi rzucają kamieniem. Ten popularny krem czekoladowy jadłem wielokrotnie. Moje dzieci, a raczej młodszy syn – Kuba też kilka razy spróbował.

Stasiek czekolady nie tyka. Ma w sobie jakiś fenomenalny radar, który nie przepuszcza ani mlecznej, ani gorzkiej, ani białej, ani różowej. Zielona też nie przejdzie.

Jako tata, staram się unikać produktów, których składów nie do końca rozumiem, albo rozumiem i dlatego ich unikam.

Nutella nie ma niestety dobrej prasy. Ciągle wmawia nam się, że składniki rozczarowują. Ciągle jednak trzeba przyznać – ma się świetnie.

Straszą dużą ilością cukru i oleju palmowego. Jednak schodzi z półek sklepowych jak bułki w dyskoncie.

Ja jednak wolę swoją wersję. Z kilku względów. Najważniejszy to ten, że wiem co jem.

To ja jestem panem i władcą tego co znajdzie się w moim słoiku. Czasami nawet eksperymentuję i dodaję oprócz orzechów laskowych np. pistacje.

Jako Tata też eksperymentuj w kuchni. Bo tylko to da Ci radość i wolność.

Smakuj życie 😉

Orzechy to nie tylko wspaniały smak, ale i duża dawka zdrowia. Fot. Pixabay

Krem czekoladowo-orzechowy, składniki:

Sposób wykonania:

  • orzechy laskowe wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz około 10 minut.
  • wyjmij z piekarnika, przestudź chwilę i pozbaw je skórki, bo z nią krem będzie gorzki. Jak to zrobić? Ja wrzucam orzechy w czystą szmatkę i pocieram.
  • orzechy mielimy w mikserze, a następnie dodajemy resztę składników.
  • miksuj na gładką masę
  • to tyle… smacznego

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button