
Kogut domowy i jego przepis na domowe Bounty
Nie wiem czy przepadacie za Bountym. U mnie nie jest numerem jeden na liście słodyczy, ale czasami zjem, nie powiem, że nie.
Postanowiłem pewnego pięknego razu zrobić jego zdrowszą wersję i powiem szczerze – wyszedł lepszy niż oryginał.
Niestety nie wrzucę zdjęcia mojego wyrobu, bo nie wyglądał jak wykonany przez mistrza cukiernictwa, bo coś z polewą poszło nie po mojej myśli.
Nie wiem czy była za gorąca, za rzadka czy był może inny powód tego, że baton był niefotogeniczny.
Ale smakował obłędnie i to chyba najważniejsze. Smacznego zatem, bierzcie i cieszcie się nim.

Baton kokosowy
Składniki na batony:
- mleko kokosowe – 100 ml
- olej kokosowy – 100 g
- wiórki kokosowe – 400 g
- miód – 6 łyżek
- 1 łyżka wanilii
Składniki na polewę:
- kakao – 8 łyżek
- olej kokosowy – 50 g
- miód – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Batony:
- mleko kokosowe rozpuść w garnku razem z olejem kokosowym (gotuj przez chwilę na małym ogniu)
- dorzuć wiórki kokosowe, wanilię oraz miód
- całość wymieszaj, zdejmij z ognia
- gotową masę przełóż do foremki
- wstaw do lodówki na godzinę
- po wyjęciu uformuj batoniki i ułóż na papierze do pieczenia
Polewa czekoladowa:
- w garnku rozpuść olej kokosowy
- dolej miodu i dosyp kakao, wymieszaj do rozpuszczenia się kakao
- przestudź
No i na sam koniec:
- polej batoniki polewą
- wstaw do lodówki