Tata co gotuje
Trendy

Kokosowy baton

Kogut domowy i jego przepis na domowe Bounty

Nie wiem czy przepadacie za Bountym. U mnie nie jest numerem jeden na liście słodyczy, ale czasami zjem, nie powiem, że nie.

Postanowiłem pewnego pięknego razu zrobić jego zdrowszą wersję i powiem szczerze – wyszedł lepszy niż oryginał.

Niestety nie wrzucę zdjęcia mojego wyrobu, bo nie wyglądał jak wykonany przez mistrza cukiernictwa, bo coś z polewą poszło nie po mojej myśli.

Nie wiem czy była za gorąca, za rzadka czy był może inny powód tego, że baton był niefotogeniczny.

Ale smakował obłędnie i to chyba najważniejsze. Smacznego zatem, bierzcie i cieszcie się nim.

Przepołowiony kokos. Kogut domowy
Kokos. Świetny smak ukryty pod skorupą. Fot. Pixabay

Baton kokosowy

Składniki na batony:

Składniki na polewę:

Sposób przygotowania:

Batony:

  • mleko kokosowe rozpuść w garnku razem z olejem kokosowym (gotuj przez chwilę na małym ogniu)
  • dorzuć wiórki kokosowe, wanilię oraz miód
  • całość wymieszaj, zdejmij z ognia
  • gotową masę przełóż do foremki
  • wstaw do lodówki na godzinę
  • po wyjęciu uformuj batoniki i ułóż na papierze do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • w garnku rozpuść olej kokosowy
  • dolej miodu i dosyp kakao, wymieszaj do rozpuszczenia się kakao
  • przestudź

No i na sam koniec:

  • polej batoniki polewą
  • wstaw do lodówki
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button