Tata co gotuje
Trendy

Frytki z batatów

Kogut domowy i jego przepis na słodkie frytki

Z batatami jest tak, przyznaję się bez bicia, że trzeba się do nich przyzwyczaić. Dlatego warto je wprowadzać do diety dziecka jak najszybciej.

Dziecko w pewnym okresie swojego życia lubi eksperymenty i to jest najlepszy czas na wprowadzanie nowości.

Bataty to w skrócie słodkie ziemniaki, które obrane kolorem przypominają marchewki, a jak zrobisz z nich frytki to nawet może ci się udać nabrać dziecko, które lubi marchewki, że to jest to samo.

Są podobno zdrowszą wersją naszych tradycyjnych ziemniaków, no ale może to tylko propaganda z USA.

Warto jednak dodać je do swojej diety, bo naprawdę smakują dosyć ciekawie i można je szybko pokochać.

Zróbmy więc dzisiaj frytki z batatów.

Bataty - kogut domowy

Frytki z batatów składniki

  • bataty (spokojnie 2-3 średnie wystarczą na kilku łakomczuchów)
  • olej do smażenia (ja używam takiego w sprayu)
  • natka pietruszki
  • przyprawy – np. papryka wędzona, suszony czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

  • pokrój bataty w paski (żeby przypominały frytki), uważaj bo te ziemniaki są twarde jak mięśnie Arnolda
  • ułóż na papierze do pieczenia (spraw by się nie stykały ze sobą)
  • skrop oliwą (dlatego używam w sprayu, ale możesz też np. posmarować je pędzelkiem lub lekko polać łyżką)
  • dopraw przyprawami
  • wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C
  • piecz 25-30 minut (w połowie pieczenia przewróć je na drugą stronę)
  • wyjmij z piekarnika i posyp parmezanem

Sprawdź też: Chipsy z jarmużu(Otworzy się w nowej zakładce)

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button