Uważaj na erytrytol

Kogut domowy o pułapce w którą możesz wpaść zastępując cukier słodzikami

Naukowcy z Cornell University odkryli pewną prawidłowość dotyczącą nadwagi i zbyt wysokiej zawartości tkanki tłuszczowej u młodych dorosłych i studentów.

Chodzi o erytrytol, czyli tzw. zdrowy słodzik, wykorzystywany w niskokalorycznej żywności.

Okazuje się drogi tato, że może on przyczynić się do wzrostu masy ciała u młodych dorosłych.

Ponadto, erytrytol może być metabolizowany i produkowany w ludzkich organizmach.

Jak wynika z badań, studenci, u których w trakcie roku akademickiego odnotowano przyrost wagi i tkanki tłuszczowej na brzuchu, mieli na początku roku piętnastokrotnie wyższy poziom erytrytolu w organizmie, niż ich rówieśnicy, którym w analogicznym okresie udało się schudnąć lub ich waga  utrzymywała się na tym samym poziomie.

Badanie jest częścią projektu Cornellesa EnHANCE, w  którym naukowcy biorą pod lupę wpływ rozpoczęcia studiów na wagę, dietę oraz metabolizm.

Kogut domowy dotarł do badań, gdzie możemy przeczytać, że w okresie przejściowym około 75 procent studentów doświadcza przerostu masy ciała.

Zdaniem Patricii Cassano z Cornell University, ważne jest, aby zidentyfikować czynniki ryzyka, dzięki czemu będzie można zrozumieć i wyeliminować problem. 

Tato, sprawdź jak erytrytol wpływa na masę ciała

W badaniu uczestniczyło 172 studentów pierwszego roku.

Okazało się, że erytrytol nie tylko jest wchłaniany z żywności, ale również wytwarzany przez organizm jako produkt metabolizmu glukozy.

Wysoki poziom erytrytolu wiązał się z przyrostem masy ciała, dlatego też potrzeba dodatkowych badań, aby ustalić, czy „najzdrowszy słodzik świata” może być czynnikiem ryzyka nadwagi. 

Erytrytol występuje naturalnie w owocach, takich jak arbuz czy gruszka.

Zarówno w USA, gdzie przeprowadzono badanie, jak i w innych krajach, jest uznanym i powszechnie stosowanym dodatkiem do żywności.

Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Erytrytol nie zwiększa poziomu cukru we krwi.

Przeczytaj koniecznie: 

Exit mobile version