Trendy

Arabika czy Robusta? AA czy SHG? Co oznaczają skróty przy nazwie kawy

Kogut domowy uważa, że kawa to napój Bogów. Nie wyobrażam sobie poranka bez małej czarnej. Mam co prawda swoje ulubione ziarna, ale często eksperymentuję. Co oznaczają skróty: AA, EP, SHG. Warto to wiedzieć.

Przeciętny kawosz nie interesuje się w sumie jakie ziarna ma w paczce. Firma kupiła kawę do ekspresu i w zasadzie jego wiedza na temat kawy płynie z kubków smakowych – smaczna lub nie.

Czasami nasza wiedza sprowadza się do prostego rozróżnienia – arabika lub robusta. W przypadku takiego podziału ta pierwsza jest super, a druga to „gorszy sort” z czym się nie do końca zgodzę, ale o tym innym razem.

Zawsze powtarzam, że warto wybierać najlepsze ziarna, znaleźć swój smak i zacząć delektować się smakiem kawy, a nie po prostu ją pić.

Sam czasami gubię się w nazwach niektórych ziaren, dlatego dzisiaj przybliżę kilka skrótów, które możecie znaleźć przy kawach z rzemieślniczych palarni.

Co oznaczają skróty przy nazwie kawy?

AA

Kiedyś jakiś użytkownik napisał na Facebooku, że chodzi o Anonimowych Alkoholików, wyprowadziłem go z błędu. To nic innego jak rozmiar ziaren. Największe z nich, są oznaczone literami AA lub AAA.

Jeżeli więc szukasz kawy wysokiej jakości to wybieraj spośród tych, które są oznaczone AA lub AAA, unikaj ziaren oznaczonych np. AB, C itp… ,

EP

To skrót informujący o tym, że kawa została przygotowana na rynek Europejski. Takie ziarna przechodzą dodatkowe kontrole jakości. Warto więc sięgać po kawę z tym oznaczeniem.

SHG lub SHB

Kawa, która rośnie w najwyższych rejonach (powyżej 1500 metrów n.p.m.). Dzięki temu kawa ma wyjątkowy profil smakowy. Rośnie powoli i jest bardzo często zbierana ręcznie, ponieważ wysokość upraw nie pozwala na wjechanie tam sprzętu, który spotykany jest przy niższych uprawach.

Kawa z tych upraw jest mniej narażona na zanieczyszczenia, a ziarna są naprawdę twarde.

HG lub HB

Kawa, rosnąca półkę niżej, czyli na wysokości od 1000 do 1500 metrów nad poziomem morza.

SSB lub SB

Pierwszy skrót mówi o wyłącznie miękkich ziarnach, drugi natomiast o ziarnach miękkich. Pojawia się na kawach rosnących na niskich wysokościach (700 – 1000 metrów n.p.m.). Kawy te dojrzewają szybko, przez co tracą na swoim smaku i jakości.

19/20

To tylko jedno z oznaczeń, które mówi o numerze sita. To dzięki niemu ocenia się jeszcze surowe, zielone ziarna kawy. Mają one numery od 8 do 20 i odnoszą się do 64 części cala. Czym większe sito, tym większe i lepsze ziarna.

Raczej nie warto sięgać po ziarna oznaczone 8/9.

Supremo

Oznaczenie występuje na największych ziarnach (sito powyżej 18)

Excelso

Oznaczenie, które najczęściej możemy spotkać na opakowaniach kaw z Kolumbii. Są to ziarna duże i kształtne, ale nieco mniejsze niż Supremo.

Speciality Coffee

Kawa najwyższej jakości, która otrzymała powyżej 80 punktów, w skali 100 punktowej. Punkty te przyznają profesjonalni kiperzy SCAE. Za znakomitą uważa się kawę, która zmieściła się w przedziale 90 – 100.

Kogut domowy jeszcze o oznaczeniu sposobu suszenia kawy

Kawa to nie tylko ziarna, ale także sposób jej obróbki, warto wiedzieć, że sposobów suszenia ziaren jest kilka, opisuję je poniżej.

Natural/Dry

Kawę po zerwaniu suszy się na słońcu, na wielkich płachtach lub specjalnych stołach. Takie ziarna mają owocowe aromaty i słodki smak.

Pulped Natural, Honey, Semi-Washed

Ziarna pozbawia się mechanicznie wierzchniej części i dopiero wtedy suszy się je na słońcu, później usuwa się pozostały miąższ. Taka kawa ma smak słodki i pełny, jest delikatnie kwaśna.

Washed

Ziarna umieszcza się w zbiornikach z wodą, a następnie przepuszcza się je przez specjalne rynny z walcami. Przechodzą lekką fermentację, a następnie ponawia się proces płukania. Po całkowitym usunięciu miąższu, suszy się je na słońcu. Kawy te charakteryzują się szlachetną kwasowością.

To tyle. Nie pozostaje mi nic innego jak napisać – Kogut domowy życzy smacznej kawusi ;-)

Przeczytaj:

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button