Tata co gotuje
Trendy

Churros

Kogut domowy i jego przepis na Churros

Zawsze zastanawiałem się nad tym, co takiego fenomenalnego jest w tych chrustach, że są dosyć częstym gościem filmów które oglądam.

Zakupiłem więc rękaw cukierniczy z końcówkami, które przydadzą się nie tylko do wykonania Churros, ale i do dekoracji ciast, tortów i kanapek.

Churros to tradycyjny przysmak kuchni hiszpańskiej (mówiłem, że ją kocham? 😉 ), ale pokochała je Ameryka, stąd ich kariera w Hollywood.

Ich zajebistość objawia się tym, że są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku.

Są słodkie, pyszne i powodują efekt wow. Można je maczać np. w sosie czekoladowym lub posypać cukrem pudrem.

Sprawdź mój przepis, a dowiesz się dlaczego tak często słyszysz w filmach – “Przywiozłeś mi Churros?”.

Sprawdź mój przepis na Budyń(Otworzy się w nowej zakładce)

Brązowa krowa na wesoło. Zdjęcie krowy, która się oblizuje. Kogut domowy
Uśmiechnięta krowa to lepsze mleko. Pamiętaj o tym. Fot. Pixabay

Churros składniki

Churros sposób przygotowania

  • mleko zagotuj w garnku raze z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i solą
  • kiedy masło się rozpuści dodaj mąkę, zmniejsz ogień i mieszaj przez około 2 minuty, do uzyskania gładkiej, odchodzącej od brzegów garnka masy
  • przełóż do miski i ostudź
  • miksuj masę mikserem dodając co chwila po 1 jajku, aż otrzymasz jednolitą masę
  • w garnku rozgrzej olej
  • masę przełóż do rękawa cukierniczego, załóż końcówkę gwiazdkę i wyciskaj na rozgrzany olej (180 stopni C), paski muszą mieć około 10 cm długości
  • smaż po około 2 minuty z każdej strony
  • wyławiaj gotowe Churros łyżką cedzakową (albo włóż do garnka koszyczek do frytek), odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • po ostygnięciu posyp cukrem pudrem

Sprawdź też: Twarożek z owocami(Otworzy się w nowej zakładce)

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button