Tata co gotuje
Trendy

Chipsy z jarmużu

Kogut domowy i jego przepis na chipsy z jarmużu

Tata zielonego nie je, bo to nie męskie. Tak kiedyś myślałem, pewnie stąd moje wieczne problemy z wagą.

Nie nauczono mnie niestety jeść warzyw i owoców. Muszę teraz nadrabiać zaległości dietetyczne, co w moim wieku nie jest już łatwą sprawą.

Kiedy wybudowaliśmy dom, postanowiliśmy sobie zrobić ogródek. Jednym z naszych odkryć był jarmuż.

Świetny do sałatek, kanapek, soków, ale także doskonały jako chipsy na imprezę.

Sposób wykonania banalnie prosty, a smak… naprawdę da się zjeść i to bardzo fajnie. Dlatego Kogut Domowy poleca poniższy przepis z całego serca.

Liście jarmużu - Kogut Domowy
Jarmuż coraz częściej gości na naszych stołach. To dobrze. Fot. Pixabay

Chipsy z jarmużu – przepis:

  • kilka liści jarmużu (4-5 duże liście)
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • sól
  • ja daję dodatkowo paprykę wędzoną, ty możesz dać inne przyprawy

Sposób wykonania:

  • liście umyj, porwij na mniejsze kawałki i pozbądź się grubej łodygi
  • w misce wymieszaj oliwę z przyprawami
  • wymieszaj w misce chipsy z przygotowaną marynatą
  • piekarnik nagrzej do 190 stopni C
  • połóż chipsy na papier do pieczenia i piecz przez około 10 minut
Tagi
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
Close
Close