
Kogut domowy i jego przepis na chipsy z jarmużu
Tata zielonego nie je, bo to nie męskie. Tak kiedyś myślałem, pewnie stąd moje wieczne problemy z wagą.
Nie nauczono mnie niestety jeść warzyw i owoców. Muszę teraz nadrabiać zaległości dietetyczne, co w moim wieku nie jest już łatwą sprawą.
Kiedy wybudowaliśmy dom, postanowiliśmy sobie zrobić ogródek. Jednym z naszych odkryć był jarmuż.
Świetny do sałatek, kanapek, soków, ale także doskonały jako chipsy na imprezę.
Sposób wykonania banalnie prosty, a smak… naprawdę da się zjeść i to bardzo fajnie. Dlatego Kogut Domowy poleca poniższy przepis z całego serca.

Chipsy z jarmużu – przepis:
- kilka liści jarmużu (4-5 duże liście)
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- sól
- ja daję dodatkowo paprykę wędzoną, ty możesz dać inne przyprawy
Sposób wykonania:
- liście umyj, porwij na mniejsze kawałki i pozbądź się grubej łodygi
- w misce wymieszaj oliwę z przyprawami
- wymieszaj w misce chipsy z przygotowaną marynatą
- piekarnik nagrzej do 190 stopni C
- połóż chipsy na papier do pieczenia i piecz przez około 10 minut