
Trendy
Chałka
Kogut domowy i jego przepis na chałkę
Ten słodki przysmak lubią wszystkie dzieciaki. Tata też nie pogardzi drożdżówą. U mnie co ciekawe, Stasio i Kuba uwielbiają jej smak, a to już nie jest takie oczywiste.
Samo wykonanie nie jest mocno skomplikowane, a smak świeżej buły zrobionej przez tatę z dziećmi jest nie do opisania.
No więc zabieraj dziecko lub dzieciaki w kulinarną podróż do świata słodkości. Moi synowie uwielbiają mi pomagać w kuchni.
Dzieciaki uwielbiają się brudzić mąką i zagniatać ciasto, a że każdy tata lubi mieć pomocników, więc korzystaj z tego śmiało.

Składniki na chałkę od Koguta domowego:
- szklanka ciepłej wody
- 3,5 – 4 szklanki mąki
- świeże drożdże – 25 g
- jajka – 5 sztuk – użyjesz żółtek
- miód – 3 łyżki (możesz też dodać cukier)
- szczypta soli
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
- w misce wymieszaj wodę z drożdżami (ociepl je przez 20-30 minut w temperaturze pokojowej)
- dodaj żółtka z 5 jajek (wyjmij je podobnie jak drożdże na 20-30 minut z lodówki, przed dodaniem do wody)
- do jajek, wody i drożdży dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz olej
- wymieszaj wszystkie składniki widelcem
- dodaj mąkę i sól
- wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką przez 2 – 3 minuty
- odstaw ciasto na 5 minut, a następnie wyrabiaj jeszcze przez 5 minut
- wyłóż ciasto na stolnicę (podsyp ciasto mąką pod spodem i na wierzchu)
- ugniataj przez kilka minut, w razie potrzeby dodaj mąki, jeśli ciasto będzie za bardzo kleiste
- uformuj kulkę i włóż do dużego pojemnika posmarowanego oliwą, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki
Tato, a następnego dnia…
- następnego dnia wyłóż ciasto na stolnicę, przekrój na 10 równych części
- z każdej części zrób niezbyt grube warkocze o długości 20-25 cm
- weź 5 warkoczy, zlep ich końce (tylko z jednej strony) i zacznij zaplatać naprzemiennie, aż uzyskasz kształt chałki, którą widziałeś w sklepie
- nie stresuj się, kogut domowy też był tym przerażony, ale dał sobie radę ;-) ty też dasz, a jak nie to poproś żonę lub córkę ;-) one mają większe doświadczenie w zaplataniu warkoczy
- zawijasz je aż do samego końca i końce zlepiasz ze sobą
- bułkę umieść na blasze do pieczenia (wyłóż ją papierem do pieczenia)
- wierzch chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce
- nagrzej piekarnik do 180 stopni C (najlepiej w opcji góra/dół)
- wstaw chałkę i piecz do zarumienienia się bułki, czyli przez około 30
- przed pokrojeniem ostudź, chociaż wiem, że może być ciężko z tym czekaniem ;-)