Tata co gotuje
Trendy

Chałka

Kogut domowy i jego przepis na chałkę

Ten słodki przysmak lubią wszystkie dzieciaki. Tata też nie pogardzi drożdżówą. U mnie co ciekawe, Stasio i Kuba uwielbiają jej smak, a to już nie jest takie oczywiste.

Samo wykonanie nie jest mocno skomplikowane, a smak świeżej buły zrobionej przez tatę z dziećmi jest nie do opisania.

No więc zabieraj dziecko lub dzieciaki w kulinarną podróż do świata słodkości. Moi synowie uwielbiają mi pomagać w kuchni.

Dzieciaki uwielbiają się brudzić mąką i zagniatać ciasto, a że każdy tata lubi mieć pomocników, więc korzystaj z tego śmiało.

Mąka i masło. Przygotowanie chałki. Kogut domowy. Fot. Pixabay
Mąka i masło. Przygotowanie chałki. Kogut domowy. Fot. Pixabay

Składniki na chałkę od Koguta domowego:

  • szklanka ciepłej wody
  • 3,5 – 4 szklanki mąki
  • świeże drożdże – 25 g
  • jajka – 5 sztuk – użyjesz żółtek
  • miód – 3 łyżki (możesz też dodać cukier)
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

  • w misce wymieszaj wodę z drożdżami (ociepl je przez 20-30 minut w temperaturze pokojowej)
  • dodaj żółtka z 5 jajek (wyjmij je podobnie jak drożdże na 20-30 minut z lodówki, przed dodaniem do wody)
  • do jajek, wody i drożdży dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz olej
  • wymieszaj wszystkie składniki widelcem
  • dodaj mąkę i sól
  • wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką przez 2 – 3 minuty
  • odstaw ciasto na 5 minut, a następnie wyrabiaj jeszcze przez 5 minut
  • wyłóż ciasto na stolnicę (podsyp ciasto mąką pod spodem i na wierzchu)
  • ugniataj przez kilka minut, w razie potrzeby dodaj mąki, jeśli ciasto będzie za bardzo kleiste
  • uformuj kulkę i włóż do dużego pojemnika posmarowanego oliwą, przykryj folią i wstaw na noc do lodówki

Tato, a następnego dnia…

  • następnego dnia wyłóż ciasto na stolnicę, przekrój na 10 równych części
  • z każdej części zrób niezbyt grube warkocze o długości 20-25 cm
  • weź 5 warkoczy, zlep ich końce (tylko z jednej strony) i zacznij zaplatać naprzemiennie, aż uzyskasz kształt chałki, którą widziałeś w sklepie
  • nie stresuj się, kogut domowy też był tym przerażony, ale dał sobie radę 😉 ty też dasz, a jak nie to poproś żonę lub córkę 😉 one mają większe doświadczenie w zaplataniu warkoczy
  • zawijasz je aż do samego końca i końce zlepiasz ze sobą
  • bułkę umieść na blasze do pieczenia (wyłóż ją papierem do pieczenia)
  • wierzch chałki posmaruj roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki wody i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce
  • nagrzej piekarnik do 180 stopni C (najlepiej w opcji góra/dół)
  • wstaw chałkę i piecz do zarumienienia się bułki, czyli przez około 30
  • przed pokrojeniem ostudź, chociaż wiem, że może być ciężko z tym czekaniem 😉
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button