Tata co gotuje
Trendy

Budyń

Budyń – przepis na pyszny, domowy budyń

Kogut Domowy podaje przepis, który jako młody tata odkrył będąc na diecie.

Jeśli jesteś tym szczęśliwcem, że nie musisz się odchudzać, to możesz śmiało użyć mleka z większą ilością tłuszczu niż 0,5%, w przypadku dzieci można śmiało użyć mleka 3,5%.

Nie próbowałem tego przepisu z mlekiem sojowym, ani bez laktozy, więc jak spróbujesz to napisz koniecznie jak wyszło.

Prawdziwy tata zrobi ten przepis razem ze swoim dzieckiem/dziećmi, a Kogut Domowy zrobi go sam jako niespodziankę dla dzieci kiedy wrócą z przedszkola/szkoły.

Smakuj życie 😉

Budyń z owocami. Smak, który zachwyca. Fot. Pixabay

Budyń (przepis na 2 porcje):

  • 40g skrobii kukurydzianej
  • 300 ml mleka 0,5% tł
  • 1 laska wanilii
  • łyżeczka cukru waniliowego (nie mylić z wanilinowym!!!)
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego (ksylitol) lub innego słodzika (czasami używam zamiennie erytrytolu lub stewii)
  • 1 łyżeczka kakao (kiedy chcesz budyń czekoladowy)

Sposób wykonania:

  • 3/4 ilości mleka zagotuj powoli
  • z laski wanilii wyjmij ziarenka i dodaj je do zimnego mleka (tego co ci zostało)
  • laskę wrzuć do garnka z ciepłym mlekiem
  • do 1/4 mleka z ziarnami wanilii dosyp resztę składników: skrobię kukurydzianą, cukier waniliowy, cukier brzozowy i ewentualnie kakao, kiedy chcesz wersję czekoladową
  • dokładnie wymieszaj
  • gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wyciągnij laskę wanilii i wlej pozostałe składniki
  • zmniejsz ogień i dokładnie wymieszaj
  • podawaj z 1⁄2 szklanki malin (lub innych owoców) przetartych przez sito na mus lub w całości

Tagi
Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
Close
Close