Tata co januszuje
Trendy

„Alkohol szkodzi zdrowiu”… Czy zawsze?

Kogut domowy mówi sprawdzam, bo temat jest naprawdę ciekawy.

Temat może być ważny dla każdego taty, który lubi sobie strzelić piwko do meczu.

Badanie dotyczące zależności między chorobami a nawykami żywieniowymi ponad 70 tys. mieszkańców Danii, dało zaskakujące rezultaty.  

Okazuje się, że ludzie, którzy od czasu do czasu spożywają alkohol w umiarkowanych ilościach, są mniej narażeni na niektóre choroby.

Chodzi tu głównie o cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia, niż ludzie, którzy alkoholu nie piją wcale. 

Duńscy naukowcy chcieli sprawdzić, w jakim stopniu spożycie alkoholu wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Kogut domowy lubi takie badania, no bo w końcu choruje na cukrzycę typu 2, więc takie newsy to dla mnie prawdziwe smaczki.

Autorów badania interesowało również czy rodzaj alkoholu oraz częstotliwość jego spożywania mają w tej kwestii znaczenie. 

Alkohol szkodzi zdrowiu? Jak wyglądało badanie…

Badacze przyjrzeli się nawykom żywieniowym 28.704 mężczyzn i  41.847 kobiet z Danii.

Badanie wykluczało osoby chore na cukrzycę, kobiety w ciąży oraz tych uczestników, którzy na początku nie dostarczyli informacji na temat spożywania przez nich alkoholu.

Naukowców interesowało to, czy u pacjentów w ciągu około pięciu lat rozwinęła się cukrzyca. 

Okazało się, że u mężczyzn, którzy w ciągu tygodnia piją ok 14 napojów alkoholowych i kobiet, które w analogicznym okresie piją ich 9, ryzyko cukrzycy jest najniższe.

Wyniki były znacznie bardziej optymistyczne, niż u osób, które stronią od alkoholu.

Tato, jedna uwaga! W przypadku mężczyzn, którzy piją więcej, niż 40 drinków tygodniowo i kobiet, które spożywają więcej, niż 28, ryzyko zachorowania na cukrzycę rosło.

Warto również podkreślić, że najniższe było u osób, które piją kilka drinków w ciągu całego tygodnia, a nie np. w ciągu jednego wieczoru. 

Spożywanie piwa w piwiarni. Kogut domowy. Fot. Pixabay
O jeden most za daleko Kogut domowy. Fot. Pixabay

Który alkohol wypadł najlepiej w badaniu?

Ważny był też preferowany rodzaj alkoholu. Najlepiej, zarówno kobiety, jak i mężczyzn, przed cukrzycą chroni wino.

W przypadku mężczyzn ryzyko zachorowania na cukrzycę może oddalić również piwo.

U mężczyzn spożycie wódki w żaden sposób nie wpływa na ryzyko zachorowania na cukrzycę u mężczyzn, jednak u kobiet, które piją siedem lub więcej drinków tygodniowo, może ono się zwiększyć.

No więc tato skąd takie wyniki?

Możliwe, że ludzie, którzy zachowują umiar w piciu alkoholu są zdrowsi niż ci, którzy alkoholu nie piją wcale.

Naukowcy przyglądali się też innym czynnikom, takim jak aktywność fizyczna badanych osób, ich BMI, palenie papierosów czy sytuacja rodzinna.

Pojawiła się również hipoteza, że spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu może na przykład obniżyć ciśnienie krwi i rozszerzyć naczynia krwionośne, nie ma jednak takiej pewności. 

Z drugiej strony, pamiętajmy, że picie w nadmiarze na pewno nie jest zdrowe.

Są np. badania, które wskazują, że spożycie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Jednak umiarkowane ilości w ciągu całego tygodnia wydają się zupełnie w porządku.

Kogut domowy zostanie więc przy 1 piwie w tygodniu i kilku lampkach wina z żoną.

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button